Met Agile en KATA Coaching aan het ro

Iedereen een Agile Coach of KATA Coach?!

Je hoort de kreten Agile coaching en Agile werken steeds meer. Maar wat Is Agile nu eigenlijk?

Agile betekent letterlijk: behendig, lenig. In de IT staat het voor softwareontwikkeling in korte, overzichtelijke perioden van vaak niet meer dan een maand, soms zelfs hooguit een week. Deze perioden heten ‘iteraties’ en zijn als het ware kleine projecten.

Er zijn allerlei manieren om op slimme wijze je reguliere werk en processen te stroomlijnen zoals d.m.v. Scrum, Kanban, Lean etc. Agile Coaches begeleiden organisaties en teams naar het werken met deze nieuwe methoden.

Maar je hoort via ons regelmatig de term KATA. Wat is KATA dan?

Vanuit puur de theorie bezien is KATA een van deze Agile manieren van werken en dan specifiek gericht op het CONTINU verbeteren van je processen en reguliere werk. Dat wat NA je eerste implementatie van een agile techniek komt.

Vanuit de visie vanuit Quality Contact voegen wij hier een extra dimensie aan toe. Want voor ondersteuning van proces en regulier werk zijn er echt al genoeg methodieken. Alle agile implementaties, reorganisaties en groei naar meer eigen verantwoordelijkheid maak je alleen duurzaam succesvol via de MENS-kant; hoe coachen we de mens en zijn onzekerheid in verandering naar een krachtige manier van werken. Wij zien in de praktijk dagelijks dat dit structureel wordt vergeten.

De KATA Routines buigen wij daarom om en zetten wij in voor het kort-cyclisch coachen van de mens (en team) op de werkvloer. Eerst veiligheid, dan het vertrouwen en dan pakt men met focus de verantwoordelijkheid voor zijn succesvolle bijdrage.

De KATA Coach werkt ons inziens dus op een ander terrein als de Agile Coach. Agile werken ALTIJD in samenwerking met KATA Coaching dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *